Friday, September 19, 2008

Are You Smarter Than a 5th Grader? Try this quiz from iSafe!!

Parents (and kids) this quiz is for you!!! (Answers are at the bottom. We will be covering all of these topics this trimester!)

1. What should you do if someone asks you for personal information like your telephone number while you are in a chat room?
a. Leave the chat room immediately and sign off. Then tell an adult.
b. Offer to share your personal information, but only if they’ll share their secrets too!
c. Give out just your phone number.

2. What should you do if you receive an e-mail with an attachment from someone you don’t know?
a. Open the attachment and see what you got.
b. Send it on to all your friends.
c. Delete it without opening it.

3. If you add a comment to a message board, and someone responds to you in a derogatory or attacking way, what have they done to you?
a. Flamed You
b. Blamed You
c. Spammed You

4. What is Intellectual Property?
a. Material on the Internet anyone can use in reports, for fun, etc. It’s all free!
b. Material on the Internet that is owned by others.
c. Things you don’t have to think about before buying.

5. You find a quote online you want to use in your science report. What should you do?
a. Don’t use it – that is wrong
b. Use it – that’s why its there
c. Use it, but give credit to the author

6. I cannot be sued for downloading music online if I…
a) Get music released by the artist or record label to gain exposure.
b) Go to a P2P site and share music.
c) Only download 10 songs.
d) Burn downloaded songs on CD and give them to friends.
e) All of the above.

7. How can I reduce the amount of spam e-mail sent to me?
a) Unsubscribe from the company sending the spam e-mail.
b) Reply back to the spammer and tell them to stop.
c) Open up the attachment sent with the spam to use as evidence in reporting spam.
d) Use spam-blocking software and filters.
e) All of the above.

8. I can receive a computer virus by…
a) Opening up an attachment from a friend.
b) Downloading a free program from adware.
c) Opening up an attachment from a company.
d) Downloading a song from a P2P site.
e) All of the above.

9. What can I do to prevent getting scammed?
a) Check if the site looks real.
b) Ask a friend what they think.
c) Avoid giving away a credit card number or bank account number to unfamiliar sites.
d) See if pictures of the product are offered.
e) All of the above.

10. How can my parents and I reduce the chances of identity theft?
a) Update my personal information on identity theft sites.
b) Keep my personal information on the hard drive.
c) Shop on online sites that advertise security of personal information.
d) Call to confirm companies are legit.
e) All of the above.

Answer Key: 1) a; 2) c; 3) a; 4) b; 5) c; 6) a; 7) d; 8) e; 9) c; 10) d

OK, how’d you do? Parents that we’ve surveyed overwhelmingly (61%) say that, when it comes to technology, the Internet and e-Safety, they are not as smart as a 5th grader. i-SAFE provides easy and convenient i-PARENT online training at http://ilearn.isafe.org. You can also learn more at www.isafe.org.

No comments:

Post a Comment